קדד קרקשי

הדפסה
  Astragalus coluteoides שם מדעי
קטניות
Fabaceae
משפחה
5 מס' עלי כותרת
מנוצה צורת העלה
תמים שפת העלה
חברות שיחים (בתה וגריגה) בית גידול
עגול צורת הגבעול
שיח ובן-שיח צורת חיים
חרמון, תפוצה בארץ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
עונת הפריחה

קדד קרקשי
צילום: © מייק לבנה   חרמון, יוני
© כל הזכויות שמורות לצלמים ולאתר צמח השדה.

תמונות נוספות:

מידע נוסף

קדד קרקשי הוא בן-שיח קוצני, נמוך ושרוע, מקבוצת טרגקנתה (tragacantha, ראה להלן). הוא מתייחד בפריו, הנפוח-משולחף כפרי הקרקש. העלים מנוצים, ארוכים יותר מאשר ברוב מיני הקדד הטרגקנטיים אחרים (כ-10 ס"מ), ובהם 15–20 זוגות עלעלים. מבנה הצמח שטוח יותר מאשר הכרקוצים האחרים, והוא פחות סבוך וקוצני. מין קרוב ודומה נפוץ במדבריות בדרום הארץ – קדד משולחף, שגם פריו משולחף.
קדד קרקשי פורח מיוני עד אוגוסט, פרחיו ורודים. צנועים וחבויים בחיקי העלים, אך פריו בולט לעין. הפרי משולחף, עטוף בגביע, גונו חום-ורוד והוא מעוטר בדגם נאה של קוים ופסים בצבע סגול חי.
קדד קרקשי גדל בכתמי קרקע בשולי קרקעיות דולינות במרומי החרמון, מרום של 1,900 מ' ומעלה. תפוצתו העולמית משתרעת בהרים סביב הים התיכון.

קדד הוא סוג ענק של קטניות עם פרחים פרפרניים ועלה מנוצה למספר גדול של זוגות-עלעלים. אין קנוקנת בקצה העלה, ובכך קל להבדיל בין קדד לבין בקיה. מאפיין את הסוג פרי קדוד, היינו שקליפתו כפופה מתפר-הגב פנימה ויוצרת מחיצה המחלקת את הפרי לאורכו לשתי מגורות. קל לזהות את ייחודו של הפרי לפי השקע שלאורך תפר-הגב. הסוג קדד הוא מתחרה רציני על התואר "הסוג עם מספר המינים הגדול ביותר" – מונים 2000 מיני קדד בעולם, רבים מהם במערב אסיה ומרכזה. גם בארץ הוא ראשון במספר מיניו: 55 מינים שונים של קדד גדלים בחלקי הארץ השונים, רבים מהם בתנאים קיצוניים, כמו מדבר או מרומי הרים. כחצי מן המינים בארץ הם עשבים חד-שנתיים, אך חלק מן המינים הם בני-שיח קוצניים.
הסוג הענק קדד חולק לסקציות. קדד קרקשי שייך לסקציה טרגקנתה(tragacantha) שבסוג קדד. סקציה זו כוללת בני-שיח ושיחים קוצניים, שציר העלה שלהם קשה וקוצני, ובפרי יש אצלם רק זרע אחד. מינים מסקציה זו שולטים בצומח של הרים גבוהים במערב אסיה, ושמו המדעי של הצומח הכרקוצי בחרמון הוא "הצומח הטרגקנתי". 7 מינים מסקציה זו גדלים בחרמון (לעומת 2 בשאר חלקי הארץ), 33 בהרי הלבנון, 137 בטורקיה, 360 בפרס. מן השרף של צמחים אלה מפיקים חומר ממיס (אמולזטור) לתעשיית תרופות, ממתקים, ליקר, צבעים ועוד. ראה גם בערך קדד השרף.

כתב מייק לבנה

מקורות מידע


 
גינון חסכוני בצמחי בר