סחלב אנטולי

הדפסה
  Orchis anatolica שם מדעי
  Anatolian Orchid Common name
קרן אל ע'זאל, אוֹרכיד אל-אנאדוּל שם ערבי
  اوركيد الاناضول أللّغة آلعربيّة
סחלביים
Orchidaceae
משפחה
5 מס' עלי כותרת
פשוט צורת העלה
תמים שפת העלה
חברות שיחים (בתה וגריגה) בית גידול
עגול צורת הגבעול
בעל בצל או פקעת (גיאופיט) צורת חיים
גולן, חרמון, גליל, כרמל, הרי שומרון, הרי יהודה, שפלה, תפוצה בארץ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
עונת הפריחה
צמח מוגן

סחלב  אנטולי
צילום: © יניב טילינגר-גולד   שביל הפיסגה מירון, 4-2013
© כל הזכויות שמורות לצלמים ולאתר צמח השדה.

תמונות נוספות:

מידע נוסף

מין זה שייך לסוג קטן-יחסית במשפחת הסחלביים, אשר בזכות צמיחתו באירופה זכה שכל המשפחה הענקית הזאת, שעיקרה טרופית, תיקרא על שמו.
הוא כולל גיאופיטים ממשפחת הסחלביים, שהפרח שלהם קטן, מצויד בדורבן, שהתפתח בבסיס השפית. במקורו נועד כנראה הדורבן לאצור צוף עבור המאביקים, אך רק מעטים מבין המינים אכן מייצרים כיום צוף, ואחרים שכללו שיטות "רמייה" שונות למשיכת מאביקים.
מתוך פקעת חד-שנתית עולים בחורף עלים דמויי איזמל, אורכם 10 ס"מ ורוחבם 2 ס"מ, ערוכים בשושנת. מבין עלי השושנת עולה באביב גבעול זקוף ובלתי מסתעף בגובה 10–90 ס"מ, שעליו נדניים וקטַנים, הולכים וקטֵנים כלפי מעלה הגבעול. בראש הגבעול נישאת שיבולת של 10–100 פרחים, כל אחד מהם מלווה בעלה (חפה). צבעי הפרחים לרוב ורוד, ארגמן, צהוב או לבן, או שילובים של צבעים אלה. עמוד העלי והצלקת מעורים באבקן היחיד למבנה הנקרא עמודון. לאבקן שתי אבקיות, כל אחת מהן קשורה לבלוטה דביקה נפרדת, ויוצאת בשלמותה משנדבקת הבלוטה לראש החרק המאביק. השפית גדולה לרוב מיתר עלי הכותרת, בסיסה מתמשך כאמור לדרבן. יתר עלי הכותרת פרושים או מכונסים, חופים על העמודון כקסדה. השחלה תחתית, שזורה לעיתים, טמונה בתוך עוקץ הפרח.
הפקעת חד-שנתית. היא אוגרת מזון בשנה אחת, ומתרוקנת לספק מזון לנצר בשנה הבאה. במקביל תופחת לידה פקעת חדשה, ועליה ניצני הנצר של השנה הבאה. הפקעת דומה בצורתה לאֶשֶׁךְ, וזה אכן פירוש שמה המדעי. זה גם מקור לאמונות ושימושים עממיים בצמח כמעורר תאווה מינית.
מפקעות של מיני סחלב שונים מפיקים אבקה קמחית המשמשת להכנת תבשיל דמוי פודינג הידוע בלשונות אירופה בשם סַלֶפּ, שאינו אלא שיבוש שמו הערבי סַחְלֶבּ, שהוא גם מקור השם העברי (בעבר הגו את השם בעברית שַׁחְלָב).

ידועים 35 מינים בסוג סחלב, מהם 11 בארץ. תפוצתם העולמית משתרעת בארצות שסביב הים התיכון, צפונה למערב אירופה, ומזרחה לאסיה לכל אורכה, עד יפן.

הסחלב האנטולי הוא אחד השכיחים בסחלבי הארץ, גדל מהרי יהודה ועד לחרמון.
ניכר אף ללא פרחים בעליו, המנוקדים בנקודות אדומות-חומות בלתי-סדירות על רקע ירוק.
פורח באביב. התפרחת דלילה (7–15 פרחים). פרחיו ניכרים בדרבן צר וארוך המעוקל כלפי מעלה. גון הפרח סגול עז, השפית מנוקדת בשורה אחת או שתים של נקודות אדומות כהות על רקע של פס בהיר הנמשך לאורך מרכזה. הפרח כולו עדין, מאורך ואלגנטי יותר ממינים אחרים.
תפוצתו העולמית משתרעת במזרחו של הים התיכון ובמזרח התיכון. שכיח בטורקיה, נאסף שם להכנת משקה הסחלב. בארץ הוא מוגן.

כתב מייק לבנה

מקורות מידע


 
גינון חסכוני בצמחי בר