קדד הקרקפות

הדפסה
  Astragalus oocephalus שם מדעי
קטניות
Fabaceae
משפחה
5 מס' עלי כותרת
מנוצה צורת העלה
תמים שפת העלה
עגול צורת הגבעול
עשבוני רב-שנתי צורת חיים
גולן, גליל, עמקים, שרון, בקעת הירדן, תפוצה בארץ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
עונת הפריחה
בסכנת הכחדה

קדד  הקרקפות
צילום: © יהודה מרטה   עפולה, 5-03
© כל הזכויות שמורות לצלמים ולאתר צמח השדה.

תמונות נוספות:

מידע נוסף

קדד הקרקפות הוא צמח רב-שנתי זקוף וגבוה, עד 1 מ'. העלה מנוצה למספר בלתי-זוגי של עלעלים, הערוכים זוגות-זוגות, ועלעל בודד בקצה העלה, מספרם בין 13 ל-21. העלעלים קירחים.
קדד הקרקפות פורח בין מרס ליוני. הפרחים צהובים, ערוכים בתפרחות צפופות (קרקפות) וטובעים בתוך ים של צמר לבן. הקרקפת חיקית, יושבת בחיק עלה, קצרה בהרבה מן העלה. צורתה כדורית או ביצית רחבה. סדר הפריחה בתוך הקרקפת הוא מלמטה למעלה, היינו בשעה שהפרחים העליונים נמצאי בפריחה, הפרחים התחתונים כבר עושים פרי. הגביע מכוסה שערות פשוטות, והוא גדול, אורכו 20–25 מ"מ. הפרי עטוף כמעט כולו בגביע.
קדד הקרקפות נדיר מאוד, על סף הכחדה. גדל בשדות בעמקים במרכז הארץ. תפוצתו העולמית משתרעת במזרח התיכון.

קדד הוא סוג ענק של קטניות עם פרחים פרפרניים ועלה מנוצה למספר גדול של זוגות-עלעלים. אין קנוקנת בקצה העלה, ובכך קל להבדיל בין קדד לבין בקיה. מאפיין את הסוג פרי קדוד, היינו שקליפתו כפופה מתפר-הגב פנימה ויוצרת מחיצה המחלקת את הפרי לאורכו לשתי מגורות. קל לזהות את ייחודו של הפרי לפי השקע שלאורך תפר-הגב. הסוג קדד הוא מתחרה רציני על התואר "הסוג עם מספר המינים הגדול ביותר" – מונים 2000 מיני קדד בעולם, רבים מהם במערב אסיה ומרכזה. גם בארץ הוא ראשון במספר מיניו: 55 מינים שונים של קדד גדלים בחלקי הארץ השונים, רבים מהם בתנאים קיצוניים, כמו מדבר או מרומי הרים. כחצי מן המינים בארץ הם עשבים חד-שנתיים, אך חלק מן המינים הם בני-שיח קוצניים.

כתב מייק לבנה

מקורות מידע


 
גינון חסכוני בצמחי בר