קדד האצבעות

הדפסה
  Astragalus peregrinus שם מדעי
קטניות
Fabaceae
משפחה
5 מס' עלי כותרת
מנוצה צורת העלה
תמים שפת העלה
מדבר בית גידול
עגול צורת הגבעול
חד-שנתי צורת חיים
שרון, שפלה, נגב צפוני, נגב והרי אילת, ערבה, תפוצה בארץ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
עונת הפריחה

קדד האצבעות
צילום: © שרה גולד   נגב, מרץ
© כל הזכויות שמורות לצלמים ולאתר צמח השדה.

תמונות נוספות:

מידע נוסף

קדד האצבעות הוא צמח חד-שנתי שרוע. הצמח מסתעף מבסיסו לענפים אופקיים, כולו מכוסה בצפיפות בשערות לבנות מפושקות. העלה מנוצה, ארוך יותר מהתפרחת. עלעליו צרים, מרווחים, מקופלים לאורך העורק הראשי.
קדד האצבעות פורח במרס–אפריל. הפרח סגול יפה, מרכזו לבן. הגביע סגול עכור. הפרי שעיר מאוד, מוארך, ישר, מתחדד בקצהו, אורכו 5 ס"מ. חתך-הרוחב משולש. לאורך עורק הגב שלו נמשכת תעלה צרה, ולאורך תפר הבטן בולט קרין חד, משונן בעדינות.
קדד האצבעות גדל בנופי מדבר וערבה, בקרקעות חול ולס. נפוץ באזורי הנגב ושפלת החוף. תפוצתו העולמית משתרעת במדבריות מצרים וערב.

קדד הוא סוג ענק של קטניות עם פרחים פרפרניים ועלה מנוצה למספר גדול של זוגות-עלעלים. אין קנוקנת בקצה העלה, ובכך קל להבדיל בין קדד לבין בקיה. מאפיין את הסוג פרי קדוד, היינו שקליפתו כפופה מתפר-הגב פנימה ויוצרת מחיצה המחלקת את הפרי לאורכו לשתי מגורות. קל לזהות את ייחודו של הפרי לפי השקע שלאורך תפר-הגב. הסוג קדד הוא מתחרה רציני על התואר "הסוג עם מספר המינים הגדול ביותר" – מונים 2000 מיני קדד בעולם, רבים מהם במערב אסיה ומרכזה. גם בארץ הוא ראשון במספר מיניו: 55 מינים שונים של קדד גדלים בחלקי הארץ השונים, רבים מהם בתנאים קיצוניים, כמו מדבר או מרומי הרים. כחצי מן המינים בארץ הם עשבים חד-שנתיים, אך חלק מן המינים הם בני-שיח קוצניים.

כתב מייק לבנה

מקורות מידע


 
גינון חסכוני בצמחי בר