מונחון - מילון מושגים

בחלק זה של האתר תמצאו הגדרות והסברים למונחים בוטניים המופיעים בדפי הצמחים. לחלק מההסברים מצורפות תמונות להמחשה. ניתן לעיין ברשימת המונחים לפי אותיות הא"ב או לחפש מונח באמצעות תיבת החיפוש.
מונחון זה עדיין בחיתוליו וצפויים בו תיקונים ותוספות. אתם מוזמנים להציע מונחים שפגשתם תוך כדי קריאת מידע על אודות הצמחים ומצאתם לנכון להוסיפם. שלחו לנו משוב, הערות והארות למונחון באמצעות צור קשר
תודה מיוחדת לליאורה קרת על יוזמתה ועל ההקפדה בבחירת המונחים ובכתיבת ההסברים.

חיפוש מונח
א ב ג ד ה ו ז ח ט י כ ל מ נ ס ע פ צ ק ר ש ת

אבקית
במשפחות הסחלביים והאסקלפיים – גוש הנוצר מכל גרגרי האבקה שבלשכה, הדבוקים זה לזה ומועברים כיחידה אחת הדבוקה לראשו או רגלו של החרק המאביק.

 
אבקן
החלק בפרח בו נוצרת האבקה. האבקן מורכב מזיר הנושא מאבק שבו נוצרת האבקה.
האבקן נחשב לחלק הזכרי של הפרח. הוא כולל את המאבק בו נוצרת האבקה והזיר הנושא אותו. בהבשלת האבקה נפתח המאבק והאבקה מתפזרת. גרגרי האבקה נושאים את תאי הרבייה הזכריים.
 
אגוזית
פרי יבש חד-זרעי בעל קליפה קשה הנוצר בשחלה עלית.

 
אוגן
החלק המורחב בראשה של כותרת מאוחה.
האוגן הוא החלק של הכותרת מאוחה המעטר את הפתח שלה. הוא מורחב ויכול להיות מחולק לאונות. הוא משמש מקום נחיתה לחרקים הבאים למצוץ צוף או לאסוף אבקה.
 
אונה
החלק של העלה שבין שני מפרצים.
הטרף של העלה המפורץ מחולק לאונות. גם העלים הירוקים וגם עלי הכותרת או עלי הגביע יכולים להיות מפורצים. כל אונה נמצאת בין שני מפרצים. האונות יכולות להיות מעוגלות (כמו בעלי התאנה) או מחודדות (כמו בעלי חסת המצפן)
 
אנדוספרם
ברוב מיני הצמחים – רקמה מיוחדת בזרע המכילה חומרי תשמורת.
חומרי התשמורת בזרעים הם חלבונים, שומנים ופחמימות בעלי מולקולות ענק. בנוסף נמצאים בזרע גם אנזימים. כל אלה "ארוזים" בזרע בצורה דחוסה ובדרגה גבוהה של יובש, כך שהם נשמרים היטב עד לשלב הנביטה. כאשר הזרע קולט מים במידה מספקת ונוצרת סביבה מתאימה, נכנסים האנזימים לפעולה, מפרקים את מולקולות הענק של חומרי התשמורת ומאפשרים לנבט לנצל אותם לגידולו עד לשלב שבו הוא מסוגל לייצר את מזונו בתהליך הפוטוסינתזה.
 
אנדמי
צמח אנדמי – שתחום תפוצתו מוגבל לארץ אחת או איזור גיאוגרפי אחד
צמח אנדמי ניתן למצוא באופן טבעי בתחומה של יחידה גיאוגרפית אחת, ארץ, חבל ארץ, או חבל עולם. דוגמאות: אנו יכולים לציין צמח אנדמי של הר-הנגב, או של ארץ-ישראל, או של האזור הים-תיכוני.
 
אצטרובל
צורת הפריחה של חשופי הזרע (מחטניים, שרביטניים) – גבעול קצר מכוסה קשקשים שבחיקם יושבים אברי הרבייה ואחר-כך הזרעים.
האצטרובל הוא צורת פריחה ייחודית לחשופי הזרע. לא ניתן לכנות אותה בשם פרח או תפרחת מאחר שאיננה מורכבת מאיברים דומים לאלה שבפרחי מכוסי הזרע. האצטרובלים הם חד-מיניים אך שני המינים נמצאים בדרך-כלל על אותו עץ, ולעתים אף בשכנות.  דוגמה - אורן ירושליים. ענף הנושא אצטרובלים זכריים ובקצהו אצטרובל נקבי.                            


 
אשבול
תפרחת שבה הפרחים יושבים בצפיפות על גבי שזרה (שדרה) מעובה.
תפרחת אשבול מאפיינת במיוחד את מיני משפחת הלופיים. בתחתית השזרה יושבים הפרחים הנקביים ובחלקה העליון – הזכריים. התפרחת עטופה בדרך-כלל בעלה צבעוני גדול הקרוי מתחל. לדוגמה - אחילוף הגליל.   דוגמה נוספת לאשבול היא התפרחת הנקבית של התירס.
 
אשוּן
קשה, קשיח.
עלה או גבעול אשון מכיל רקמות תמיכה רבות המקנות לו קשיות.
 
אשכול
תפרחת שפרחיה נישאים על עוקצים המסתעפים כולם מציר מרכזי משותף.
אשכול היא צורה של תפרחת שבה הפרחים, ואחריהם הפירות, נישאים על עוקצים המסתעפים כולם מציר מרכזי אחד בלתי מסועף. כבכל ענף גם באשכול החלק הבסיסי מבוגר יותר מהחלק הקרוב לקצה. לדוגמה - זמזומית סגולה.

 


 



גינון חסכוני במים