הדפסה
גדילן מצוי

עשרת הדיברות למלקט המתחיל

אביבית ג'וטי ברקוביץ'   11/12/2017

החורף אמנם מתמהמה מחוסר גשמים, ובכל זאת כבר מכסה פלומה ירוקה את האדמה והפרחים החלו לפרוח. זה הזמן לצאת וללקט עלים מהטבע. אבל בזהירות רבה. לפניכם כללים לליקוט בנקיטת זהירות רבה. למתכונים שסיפקו  המומחים.  מי שרוצה להתחיל  ולא יודע , יפנה למומחית לליקוט  אביבית שפרטיה בסוף הכתבה, וגם אפשר כבר להזמין את הספר הנהדר שכתבה : "אהבה לטבע"

1. מלקטים רק מה שמזהים.
אין באמת דרכים לזהות רעילות ממבט חיצוני או על פי כללי אצבע.
לא כל הצמחים המרים הם רעילים, ויש הרבה צמחים רעילים שטעמם מעולה.
עדיף להיות זהיר ולבדוק האם הצמח אכיל או לא.
חשוב לוודא את זיהוי הצמח גם על פי התמונות וגם על פי תיאור מילולי.
ניתן להיעזר לשם כך באתר צמח השדה המכיל תמונות איכותיות ותיאורים מדוייקים.
עוד אפשרות היא להגיע לסיורי ליקוט וללמוד מאנשים שעוסקים בתחום.
אם יש לכם ספק, עדיף שלא תלקטו מאשר שתגרמו נזק.

2. שמים לב לפרטים:
בליקוט, חשוב מאוד לשים לב לפרטים. צמחים יכולים להיבדל זה מזה בגודל הפרח, בשעירות העלים ובעוד פרטים שנראים לנו קטנים אבל הם מאוד חשובים.
[לשים כאן תמונה של פריחת סביון לעומת פריחת חרצית, בעדיפות למצב בו רואים גם פרח]
קחו לדוגמא את החרצית האכילה לעומת הסביון הרעיל.
ההבדלים בין הצמחים אמנם לא בולטים, אבל אם שמים לב לפרטים כמו גודל הפרח, צורת עלי הכותרת (הפרחים הלשוניים), וקוי המתאר של העלה, ניתן למצוא הבדלים בולטים בין הצמחים ולזהות את החרצית האכילה.

3. מלקטים רק מה שמותר -
בארץ יש צמחים שנמצאים ברשימת הצמחים המוגנים כדי לעזור להם להתאושש מקטיף מסיבי.
לכן גם אנחנו רוצים לשמור עליהם כדי שהאוכלוסיה שלהם לא תיכחד כליל.
קחו לדוגמא את האזוב המצוי, שמוכר יותר בשם זעתר.
הוא נכחד במדינות השכנות (לבנון, סוריה, ירדן) לנו מכיוון ששם לא שמרו עליו.
לעומת זאת הימנעות מקטיף של צמחים מוגנים תעזור לאוכלוסיה שלהם להתאושש
ועוד כמה שנים לצאת מרשימת המוגנים.

4. מלקטים רק איפה שמותר -
בשמורות טבע אסור ללקט צמחי בר מכיוון שאסור לשנות את פני השמורה.
אבל קיימים שטחים נרחבים בטבע שאינם שמורות טבע, כך שנשארנו עם הרבה מאוד אפשרויות למקומות ליקוט.

5. מוודאים שמלקטים במקומות נקיים:
כשאתם מלקטים, חשוב לשים לב גם שאתם מלקטים במקום שלא עבר ריסוס או טיפול כימי אחר.
אפשר להסתכל מקרוב על העלים,
האם הם שכובים על הריצפה?
האם יש עליהם נקודות צהובות?
במקרים כאלה, כדאי להניח לצמחים. לא בטוח אם המקום מרוסס או שהם עברו טראומה אחרת, בכל מקרה לא נרצה לקחת אותם.

6. מחפשים את השפע -
לפני שאתם מתחילים ללקט ודאו שיש כמה עשרות פריטים מהצמח אותו אתם רוצים ללקט במקום.
גם כדי לשמור על המשכיות הצמח במקום בו אתם מלקטים (לא הייתם רוצים להכחיד אותו במקום הזה, כשתחזרו לשם שוב, כבר לא תוכלו ללקט אותו שלא לדבר על הפגיעה בטבע).
בנוסף, אני מציעה נקודת מבט נוספת:
תחשבו על זה כאילו הייתם הולכים לקניות, האם הייתם מעדיפים להגיע לחנות שיש בה שפע מוצרים מכל סוג, ואתם בטוחים שאף מוצר לא יגמר במדף.
או להגיע לחנות בה יש רק פריטים בודדים מכל סוג ויכול להיות שתגיעו יגמר או שמה שנמצא יהיה פחות יפה ולא תרצו לקחת אותו איתכם.
זה גם יאפשר לכם לבחור את החלקים הטובים ביותר בצמחים היפים ביותר,
וגם הליקוט לא יהווה פגיעה באוכלוסית הצמחים הקיימת.
 
7. ליקוט מדלל:
כשאתם מלקטים, לקטו בפעולה מדללת.
קחו רק את החלקים של הצמח שאתם צריכים ואל תפגעו בחלקים האחרים.
קחו עד 20% ממה שיש! לדוגמא אם יש 10 עלים, קחו רק 1 או שניים.
אם יש משטח של צמחים, קחו עלה מכאן ועלה משם (או פרי משם ופרי מכאן) אבל לא קטיף שיטתי שמחריב שטחים שלמים.
חברתי הלקטית לילך מוצאפי מלמדת ללקט כך שמי שיבוא אחרינו לא ידע שליקטנו שם בכלל.
וזאת אינדיקציה טובה לליקוט זהיר, מדלל ומשמר.

8. מלקטים את החלקים החיוניים:
 נניח שאתם נמצאים בחנות ומולכם חסה מצהיבה עם נקודות שחורות.
האם תרצו לקנות אותה?
כנראה שלא. כי לא נראה שהיא תיטיב עם הגוף שלכם, היא בטח לא טעימה.
נהגו כך גם עם צמחי הבר. אם החלק בצמח לא נראה חיוני ויפה, עדיף שתשאירו אותו לטבע. שם כבר ידעו מה לעשות איתו.
לדוגמא, בצמחים רבים בשלב הפריחה העלים מאבדים מחיוניותם, הם הופכים למרים יותר, סיביים ופחות טעימים.
כדי לוודא שהחלקים של הצמח שאתם מלקטים יהיו שימושיים לכם, כדאי לטעום אותם ולוודא שהם טעימים לכם כדי שלא תיקחו סתם מה שלא תשתמשו בו.

9. מלקטים ושומרים:
כשאתם מלקטים שימו לב שאתם לא גורמים לצמח נזק לא הפיך.
קחו רק מעט ממנו כך שהוא יוכל להתחדש ולהמשיך לגדול למרות הקטיף.
חשוב מאוד בליקוט פרחים ופירות - מכיוון שהם מהווים את פוטנציאל ההתרבות של הצמח, חשוב לקחת עד 10% מהם כדי שלצמח תהיה יכולת להתרבות ולנו יהיה עוד שפע ממנו בשנה הבאה.

10. מלקטים רק את מה שאוכלים
כשאתם מלקטים שימו לב ללקט רק מה שתספיקו לאכול.
הרבה פעמים ראיתי אנשים מלקטים שקים ענקיים של עלים, ואחרי יומיים זורקים הכל לפח  כי... כמה עלים כבר אפשר לאכול בזמן קצר, והעלים שבטבע מתקלקלים מהר.
לכן, למרות שזה בריא וזה חינם, עדיף ללקט כמות קטנה וטרייה שבטוח תספיקו לאכול, מאשר כמות גדולה שסתם תמלא את המקרר שלכם ובסוף תרקב.
אפשר לחזור למקום שוב ושוב ולגלות עוד מקומות לליקוט בהם אפשר ללקט צמחים טריים כל הזמן.
אפילו ליד הבית.

11. תעבירו את זה הלאה.
ברגע שאתם בטוחים בצמח מסויים, זיהיתם אותו בוודאות וליקטתם אותו מספר פעמים, תעבירו את הידע הזה הלאה. כך עוד ועוד אנשים יצאו לטבע וילמדו עוד על הצמחים.

חג חנוכה שמח

כתבה : אביבית ג'וטי ברקוביץ
מומחית לליקוט ובישול בטבע.

 



 

גינון חסכוני במים  

israelbiz- בניית אתרים